
Babyens søvnmønster – Hva kan gi bedre søvn?
«Hvorfor vil ikke babyen sove?» er et spørsmål mange småbarnsforeldre stiller seg. For mange foreldre er mangelen på søvn noe av det aller vanskeligste i småbarnsperioden. Å sove lenge om morgenen og gjennom hele natta, er nå kanskje et fjernt minne. Små barn tar selvfølgelig ikke hensyn til foreldres søvn. Mangel på søvn er derfor noe mange plages med. Åpenbart er dette utfordrende i foreldrenes hverdag. Det kan gå utover jobben, og det kan gå ut over sosialt samvær. Når kvelden kommer vil man helst bare krype til sengs og sove så lenge som mulig. Det positive er at barnet får oppleve tilgjengelige foreldre som gir det omsorg når det trenger det. Også om natten.
Baby og søvn – Hvordan sover babyer?
Selv om mange babyer sover veldig mye, så sover de ikke tilpasset samfunnets normer. De har ikke døgnrytme. Det kommer etter hvert. De første ukene våkner mange babyer mest for å spise, eller for andre primære behov. Når disse er dekket så slumrer de i vei. Selvsagt gjelder ikke dette alle. Variablene for hvor mye babyer sover er store.
Babyens søvnmønster – 5 fakta:
-
Umoden døgnrytme: Nyfødte babyer har ingen fast døgnrytme. Søvnen er fordelt jevnt over døgnet, og avhenger mest av behov for mat og nærhet.
-
Hyppige oppvåkninger: Det er vanlig at babyer våkner ofte, spesielt for å spise, skifte bleie eller få trøst.
-
Søvnsykluser: Babyens søvnsyklus er kortere enn voksnes, ofte på 40–50 minutter, noe som gir lettere og mer urolig søvn.
-
Søvnbehov: Nyfødte kan sove opptil 16–18 timer i døgnet, men i korte perioder av gangen. Etter hvert reduseres dette, og søvnen konsentreres mer rundt natten.
-
Gradvis utvikling: Rundt 3–4 måneder begynner mange babyer å skille mellom natt og dag, og fra 6 måneder kan noen sove lengre strekk om natten.
Fra den åttende uka i barnets liv kan mange oppleve en slags døgnrytme hos barnet, men fortsatt forskyves den etter klokka. Først fra uke seksten begynner døgnrytmen å bli synkronisert, og babyen sover mest om natten. Selv om de sover mest om natten er det fortsatt behov for å sove på dagen i en lang tid fremover. Dagsøvnen kan også variere stort fra barn til barn, og mange vil oppleve utfordringer med barn som ikke vil sove selv om de er trøtte. Naturlig vil de fleste slutte å dagsove i tre-fireårsalderen. En del barn tidligere, og kanskje spesielt de som går i barnehage, og må tilpasse seg livet på stor avdeling.
Positive opplevelser – Hva kan gi bedre søvn?
Mange opplever barn som sover urolig og våkner mye. Det kan være ulike grunner til dette. Selv om medisinske årsaker er utelukket, vil kanskje barnet fortsatt ikke sove natten igjennom. Det er stor uenighet blant forskere om hvordan barn sover best, men det er enighet i at det ikke er forsket nok på barn og søvn. Det er derfor også mange meninger om hva som er barnets beste sovemiljø. Barn er individer som har forskjellige behov, men vi har samlet noen enkle råd som kan bidra til positive opplevelser knyttet til søvn og legging.
10 tips for å hjelpe babyen med å sove bedre:
-
Skap en rolig leggetid: En forutsigbar og rolig leggestund med dempet lys og rolige stemmer hjelper babyen å slappe av.
-
Faste rutiner: Etablér en fast kveldsrutine – for eksempel bad, nattasang og nattdrakt – som barnet lærer å forbinde med søvn.
-
Dagslys og mørke: Eksponér babyen for dagslys på dagtid og mørke om kvelden for å støtte utviklingen av døgnrytmen.
-
Reduser stimuli før leggetid: Unngå skjermbruk, høy lyd og sterke lys før legging. Dette kan forstyrre babyens evne til å roe seg.
-
Følg barnets søvnsignaler: Gjesping, stirrende blikk eller irritabilitet kan være tegn på tretthet – legg barnet før det blir overtrøtt.
-
Bruk fysisk nærhet: Bæring, kos og nærhet kan gi trygghet og hjelpe babyen til å sovne lettere.
-
Sørg for god temperatur og komfort: Babyer sover best i et kjølig, stille og trygt miljø, med riktig påkledning.
-
Vær konsekvent: Gjør leggetiden til en trygg og forutsigbar opplevelse hver kveld, også i helger.
-
Gi trygghet ved oppvåkninger: Ikke stress med å få babyen til å sovne igjen – vær rolig og tilstede, og gi trøst om nødvendig.
-
Ta vare på deg selv: Prøv å hvile når du kan. God omsorg starter med foreldre som får muligheten til å hente seg inn.
Trygghet er nøkkelen
Trygghet er nøkkelen når det gjelder barns søvn. En rolig og stabil leggesituasjon, der barnet får nærhet og tilstedeværelse fra foreldrene, kan bidra til at det føler seg tryggere og lettere sovner. Det er viktig å huske at alle barn er forskjellige. Noen sover lenge og godt, mens andre våkner ofte. Søvnmønsteret kan variere mye, særlig i starten, og det er helt normalt før døgnrytmen begynner å stabilisere seg rundt fire måneders alder.
Ved å innføre faste rutiner ved leggetid kan du hjelpe barnet med å knytte visse aktiviteter til søvn. Dempet belysning, en rolig sang eller en lett massasje kan være fine elementer i en leggekveld. Dette skaper forutsigbarhet og gir barnet signaler om at det nærmer seg sovetid. Samtidig er det viktig å være tålmodig. Døgnrytmen utvikler seg gradvis, og selv om man kan begynne å ane et visst mønster fra barnet er åtte uker gammelt, kan det ta lang tid før søvnen faller mer på plass om natten.
Det er også viktig å anerkjenne at småbarnsperioden kan være krevende, særlig med tanke på søvn. Mange foreldre opplever søvnmangel i denne fasen, og det er helt normalt. Prøv å finne små pustepauser i hverdagen, og hvil når du har mulighet. Minn deg selv på at denne perioden vil gå over. Babyens søvnmønster stabiliserer seg gradvis med tiden.
Det er helt vanlig med barn som våkner ofte på natten. Som regel går det gradvis over av seg selv, selv om det frustrerende nok kan ta tid. Vi synes det viktigste er å trygge barnet. Etter hvert vil ikke barnet ha like stort behov for støtte. Da sover både barn og foreldre godt.