Posted on

Julegavetips til barn – Hva bør man tenke på ved valg av julegave?

julegavetips barn

Julegavetips til barn – Hva bør man tenke på ved valg av julegave?

julegavetips barn
Julegavetips barn – Legeveske og doktorutstyr i tre, fra LeToyVan

Julegavetips til barn –  Når du kjøper julegaver til barn, er utvalget stort og spennende. De fleste ønsker å finne den perfekte julegaven, men blant tusenvis av muligheter er det ikke alltid like enkelt å velge. Julegaver er for mange barn noe helt spesielt å glede seg til, og noe som krydrer høytidfølelsen mange opplever. Yngre barn tenker ikke på pris eller eksklusivitet, men hva gaven kan brukes til. Først og fremst hvordan den kan lekes med. Dette gjør mulighetene mange, og det kan være veldig gøy å se for seg hva den heldige utvalgte vil synes om presangen. Hvilke interesser har barnet? Hva liker det å leke med til vanlig? Så, hvis man bestemmer seg for å legge en leke under juletreet, hva bør man tenke på?

  • Opplevelsen av å åpne en pakke, en overraskelse, er kanskje noe av det mest spennende. Det er tanken som teller.
lekebiler i tre. lekebil i tre. Treleker. Le Toy Van.
Lekebiler i tre, 6 stk – Le Toy Van

For de minste barna kan papiret eller esken bli like gøy som selve gaven. For de eldre barna er det følelsen av å få noe de har ønsket seg, eller noe de ikke har sett før, og ikke engang visste at de ønsket seg. Ritualet med julegaven er en stor del av opplevelsen for liten og for stor.

Julegavetips til små barn

  • Det er lurt å finne en leke som passer barnets alder. Slik unngår man å kjøpe noe barnet kanskje har vokst fra, eller som er for komplisert.
julegave barn
Julegavetips til barn – Stableleke, havdyr – LeToyVan

De minste barna bruker alle sansene når de utforsker verden. Her bør leker med små deler som kan settes i halsen unngås. De kommer nemlig til å smake mye på leken når den undersøkes. En leke med litt ulike teksturer vil kunne være bra. Gjerne med klare farger. Puttebokser, rangler, kosekluter eller uroer kan være fine gaver til de minste.

draleke hund djeco
Julegavetips til de minste barna – Draleke, hund – Djeco

Barn som har utviklet grunnleggende grovmotoriske ferdigheter setter muligens pris på en draleke de kan vandre rundt i hjemmet med. I denne fasen er det mye bevegelse som gjelder, og hovedsakelig er det gøy med noe som kan tas med rundt og som passer til bevegelse.

Julegavetips til større barn

Parkeringshus barn. leke garasje. lekegarasje i tre. Lekegarasje dinos auto garage. Le toy van.
Julegavetips til bilinteresserte barn-Parkeringshus i tre, Dino`s Auto Garage – Le Toy Van

For de litt eldre barna som har utviklet finmotorikken noe, kan det kanskje være gøy med biler eller puslespill med temaer som følger barnets interesser. Det kan være et eventyr de kjenner igjen, eller kanskje de liker dinosaurer?

Tegne og malekoffert
Stor tegne- og malekoffert – Djeco

Etter hvert blir bordaktiviteter og spill mer og mer aktuelt. Da finnes det mange alternativer. Perling, klistremerker og spill hele familien kan spille sammen. Barnet blir dyktigere sosialt og kan ha glede av leker og spill der flere kan leke sammen og delta.

Julegavetips til barn – Leker av god kvalitet som kan lekes med lenge

  • Vi synes en god leke skal være litt utfordrende. Det vil si at den varer litt, og gir nye opplevelser flere ganger. Om det er en god leke kan den lekes med om, og om igjen. Kanskje i årevis fremover.
dukke djeco
Dukke med myk kropp – Baby Mimosa – Pomea by Djeco

Hva barn opplever som utfordrende vil selvsagt variere fra barn til barn. De minste kan oppleve ulike former, farger og forhold mellom mykt og hardt som gode kvaliteter. For noen barn kan et puslespill utfordre barnets evne til å se sammenheng, og til å løse utfordringer. Ulike lekefigurer som oppfordrer til rollelek kan også være utfordrende og utviklende. Barn leker ofte gjennom både morsomme, men også litt vanskelige temaer. Som for eksempel utfordringer og gleder ved vennskap.

Bøker gir glede og utfordringer for barn i alle aldre. Enten det er barn som skal lære å snakke eller barn som skal lære å lese selv. Det samme kan sies om musikk og musikalske opplevelser.

julegavetips barn
Julegavetips barn – Piratskip i solid treverk, LeToyVan

Hvilken leke som havner under juletreet, er ikke det aller viktigste. Det viktigste er ritualet der barn og voksne er del av et felleskap som setter pris på hverandre, og ønsker å tilbringe tid sammen. Alle som er så heldige å ha en familie eller et felleskap å feire jul med, må gjøre dette på sin måte. Gaver er bare en liten, og når alt kommer til alt, uviktig del av feiringen. Vi ønsker alle en god jul!

Til butikken.